Asociatia de Psihologie Industriala si Organizationala (APIO)

 —
Rating
Likes Talking Checkins
44 0
Description Asociatia de Psihologie Industriala si Organizationala (APIO) este o asociatie profesionala, care reuneste psihologi si alti specialisti activi in domeniul psihologiei muncii, industriale si organizationale, precum si al resurselor umane. Misiunea sa primara este aceea de a contribui in mod relevant la avansul cunostintelor si practicii din domeniul psihologiei organizationale si a resurselor umane, prin activitati legate de cercetare, de formarea profesionala, de monitorizarea si dezvoltarea practicilor din acest domeniu, in Romania.

APIO este cunoscuta specialistilor din Romania pentru o multitudine de activitati. Printre cele mai importante obiective ale APIO se regasesc dezvoltarea si diseminarea de noi idei si abordari in domeniul psihologiei organizationale si resurselor umane. APIO este dedicata dezvoltarii si pastrarii unei comunitati profesionale active in schimbul de idei si in asistenta reciproca. APIO este de asemenea un cumul de expertiza in domeniul psihologiei organizationale, expertiza care este propagata sub diverse forme, cu scopul de a-i ajuta pe membrii sai sa atinga excelenta in activitatile lor academice si profesionale.
Mission Misiunea APIO

Suntem unul din partenerii de referinta pentru membrii nostri, pentru comunitatea profesionala si pentru societatea romaneasca in toate aspectele legate de activitatea umana in organizatii. Din aceasta postura, generam valoare si avem un impact major, prin activitati academice, de cercetare si practice. Promovam bunastarea psihologica si fizica, responsabilitatea sociala, implicarea in comunitate si calitatea vietii la locul de munca.Obiectivele APIO

Asociatia de Psihologie Industriala si Organizationala este o organizatie profesionala care reuneste pe baza adeziunii benevole, toate persoanele care, pe baza studiilor psihologice calificate si a competentei profesionale, desfasoara o activitate legata de problematica psihologiei industriale si organizationale si contribuie la dezvoltarea ei ca stiinta si practica.

Obiectivele principale ale APIO sunt:

sprijinirea cercetarii stiintifice în domeniul psihologiei industriale si organizationale;
sprijinirea si stimularea dezvoltarii competentei profesionale a membrilor sai;
optimizarea modalitatilor de valorificare a competentei profesionale a membrilor sai;
generarea de informatie pertinenta despre starea actuala a profesiei de psiholog industrial/organizational si despre practicile tipice activitatii de resurse umane in Romania, cu scopul de a contribui la decizii strategice in aceste domenii;
protejarea profesiei de psiholog industrial/organizational, prin realizarea de coduri de buna practica si crearea unei legislatii specifice care sa incurajeze competenta si sa excluda diletantismul.
Overview APIO a fost fondata de profesorul Horia Pitariu în anul 2000. Profesorul Pitariu crease de ceva vreme la Cluj, în cadrul Universitatii Babes-Bolyai, un centru puternic de cercetare în psihologie industriala si organizationala. Activitatile grupului de lucru coagulat de profesorul Pitariu însa treceau deja de mult timp peste granitele Clujului si aveau cu adevarat impact la nivel national. De aceea era normal ca aceste eforturi sa se coaguleze într-o organizatie care sa fie reprezentativa pentru specialisti din mediul universitar si de afaceri, care erau localizati în alte zone ale României. Oricum, însa APIO a ramas strâns legata de numele si de imaginea profesorului Horia Pitariu pâna la moartea acestuia, în anul 2010 si suntem convinsi ca APIO va ramâne în continuare tributara viziunii lui despre psihologia industriala si organizationala în România.

Grupul de lucru strâns de profesor în jurul sau avusese deja un numar de activitati cu impact; acest grup de lucru includea în principal doctoranzii lui din promotiile 1997 si 1998, printre care profesorul Filaret Sîntion, Adrian Brate, Dorina Coldea, Doru Dima, Dragos Iliescu si altii.

Alaturi de ei, dar si de altii, fusesera organizate anterior fondarii APIO, scoala de vara de la Ilieni (1997), consortiile doctoranzilor din 1998 si 1999 si o seama de workshopuri la diverse conferinte nationale. În 2000 a fost organizata prima conferinta a APIO, la Constanta, avându-l ca presedinte al comitetul de organizare pe profesorul Filaret Sîntion. Au urmat apoi Conferintele studentesti din 2001, 2002 si 2003 si Scoala de Vara de la Bran, în 2002, aceasta avându-l ca presedinte al comitetul de organizare pe Doru Dima.

Din 2002 Conferinta Nationala a APIO s-a tinut an de an, cu o singura întrerupere (2006). Majoritatea conferintelor s-au organizat la Cluj, fieful APIO, însa s-a încercat si deplasarea în alte centre universitare, de exemplu la Timisoara (2007), sub coordonarea profesorului Zoltan Bogathy.
În 2003 a fost fondata revista oficiala a APIO, Psihologia Resurselor Umane, care a fost publicata înca de la început cu sprijinul Asociatiei de Stiinte Cognitive din România (ASCR), care a asigurat serviciile tipografice. Primul numar a aparut în aprilie 2003 si a avut-o ca si coordonator de numar pe Daniela Vercellino. Revista a aparut fara întrerupere si fara întârziere si a ajuns relativ rapid sa fie indexata în baze de date internationale, precum PsychIndex (din 2006), Société Française de Psychologie (din 2008) si CNCSIS (înca de la început ca C, apoi din 2005 ca B si din 2006 ca B+).

Activitatea secretariala si administrativa a APIO, incluzând organizarea unora dintre conferinte, precum si editarea revistei PRU a fost asigurata de-a lungul timpului de un numar mare de persoane inimoase, doctoranzi sau asistenti ai profesorului Horia Pitariu. Într-o ordine aproximativ cronologica merita mentionati Hedi Hoka, Zsolt Szentgyorgyi, Daniela Vercellino, Roxana Capotescu, Daniela Onaca, Catalina Ciuce, Claudia Rus, Andrea Budean.
Web site http://www.apio.ro/
Share

Reviews and rating

Avatar
Rate this non-profit organization