Taborišče Rižarna - opomin zgodovine

 —
Rating
Likes Talking Checkins
8 0
About Predstavljamo vam projekt Koncentracijsko taborišče Rižarna - opomin zgodovine za strpno prihodnost Evrope, ki ga izvajamo v sklopu programa Evropske komisije Evropa za državljane.
Description Smo skupina nevladnih organizacij iz treh sosednjih držav Slovenije, Avstrije in Italije. Dovolite nam, da vam predstavimo projekt Koncentracijsko taborišče Rižarna - opomin zgodovine za strpno prihodnost Evrope, ki ga izvajamo v sklopu programa Evropske komisije Evropa za državljane.

Evropska unija temelji na vrednotah, kot so svoboda, demokracija in spoštovanje človekovih pravic. Da bi lahko popolnoma razumeli njihov pomen, je treba ohraniti spomin na kršitve teh načel, ki sta jih povzročila nacizem in stalinizem v Evropi. Z ohranjanjem spomina na žrtve ter ohranjanjem krajev in arhivov, povezanih z deportacijami, bodo Evropejci ohranili spomin na preteklost, vključno z njenimi temnimi stranmi. Zlasti je pomembno, da to storimo zdaj, ko priče postopoma izginjajo.

Cilj našega projekta je pojasniti absurdnost nacističnega režima mlajšim generacijam. Zlasti pa želi izpostaviti eno izmed najbolj krutih metod etničnih pobojev v koncentracijskih taboriščih, in tako razviti občutek evropske identitete, ki temelji na skupnih vrednotah, zgodovini in kulturi. Koncentracijsko taborišče Rižarna je bilo nameščeno v bližini Trsta na zasedenem slovenskem ozemlju. V njem so usmrtili skoraj 5.000 ljudi (večinoma Slovencev, Hrvatov, Italijanov in več članov judovske skupnosti iz Trsta).

Kaj bomo v projektu počeli? Namen projekta je predstaviti evropske vrednote in približati Evropo mladim državljanom EU. Ozaveščali bomo! Naša naloga je, da do konca projekta (maj 2014) omenjene teme predstavimo z uporabo naprednih tehnologij, ki so posebej priljubljene pri mlajših generacijah, kot na primer: 3D rekonstrukcija taborišča, 3D virtualni muzej na virtualni spletni platformi Second Life, aplikacija za pametne telefone Layar, radijske oddaje, FB profil, 360° fotografije…

Projekt vodi Zavod PIP – pravni in informacijski center Maribor, v sodelovanju z Inštitutom INOVATIV, Zavodom MARŠ, Narodno in študijsko knjižnico v Trstu in Svobodnim radiom AGORA iz Celovca.

About the project in English:
The goal of this project is to clarify the absurdity of the Nazi regime to the younger generations. In particular, it aims to highlight one of the most cruel methods of ethnic exterminations in the concentration camps, and thus develop the sense of European identity, based on common values, history and culture. Rižarna Concentration Camp near Trieste was located in the occupied Slovenian territory, and almost 5.000 people (mostly Slovenes, Croats, Italians, and several members of the Jewish community of Trieste) were executed there.
Web site http://www.taborisce-rizarna.si/; https://sl.wikipedia.org/wiki/Rižarna
Share

Reviews and rating

Avatar
Rate this community