Sulejman Velicanstveni

 —
Rating
Likes Talking Checkins
4 0
About Dobrodošli na zvaničnu stranicu serije!
Description Priča o veličanstvenom, 16. veku, koja govori o vladavini, uspesima i haremskim intrigama Sultana Sulejmana...

Popularni glumac Halit Ergenč (“1001 noć”) maestralno je odigrao Sulejmana Veličanstvenog, jednog od najvećih turskih, ali i svetskih osvajača u istoriji.

Serija prati Sulejmanov buran život, uspehe, pohode, intrige na dvoru i u haremu, dočaravajući epohu 16. veka i moćnog Osmanskog carstva. Sultan Sulejman je na vlast stupio kao mladić od 26 godina, dok je njegova vladavina trajala 46 godina. Bio je najznačajniji osmanski vladar koji je učestvovao u osvajačkim pohodima po Evropi, Aziji, a 1521. godine zauzeo je i Beograd.

Ipak, Sulejmanove ambicije su bile još veće, kretao se ka Austrougarskoj predstavljajući pretnju čitavoj zapadnoj Evropi. Nakon jednog od mnogobrojnih putovanja po Crnom moru, na carski brod koji je prevozio ženske robove kao poklon Sulejmanovoj palati, dospela je i Aleksandra, kćerka ukrajinskog pravoslavnog sveštenika. Devojka je kidnapovana i prodata u roblje, a Sulejman je upravo nju izabrao za svoju novu ženu. Aleksandra je tako postala Hurem. Rodila je Sulejmanu četvoro dece i zajedno sa njim vladala Osmanskim carstvom.

Serija je izazvala kontroverze u islamskom svetu, jer je Sulejman predstavljen kao nemoralan čovek, bez poštovanja prema ljudima i sklon ličnim zadovoljstvima. Brojne pritužbe gledalaca upućene zbog negativnog predstavljanja ove istorijske ličnosti nisu umanjile popularnost serije u zemljama u kojima je prikazana.


GLUMCI - ULOGE:
Halit Ergenç - Sulejman Veličanstveni (deseti sultan Osmanslijskog carstva)
Nur Fettahoğlu - Mahidevran Sultan (Sulejmanova žena, majka njegovog prvog deteta)
Meryem Uzerli - Hurem (druga sultanova žena, majka njegovo četvoro dece)
Nebahat Çehre - Ajše Hafza Sultan (Sultanova majka)
Okan Yalabık - Pargal Ibrahim Pasha (Veliki vezir osmanlijskog carstva)
Selma Ergeç - Hatice (Sulejmanova sestra)
Filiz Ahmet - Nigar Kalfa (sultanov sluga)
Alp Öyken - Papa Klement VII
Selma Keçik - Daje Hatun (sluškinja sultanove majke)
Nihal Büyükağaç - Gulšah (sluškinja sulejmanove žene Mehidevran)
Selim Bayraktar - Zumbul Aga
Fatih Al Matrakçı - Nasuh (slikar)
Mehmet Günsür - Šehzade Mustafa (princ)
Burak Özçivit - Malkodžolu Bali Bej (komandant)

Produkcija: Turska, 2011.
Share

Reviews and rating

Avatar
Rate this tv / movie award